- Web sitesi
- hostingindirim.com
- AdminCP
Plesk, web hosting kontrol panelleri arasında kullanıcı dostu arayüzü, geniş özellik yelpazesi ve çoklu platform desteğiyle öne çıkar. WordPress yönetimi, güvenlik araçları ve geliştirici dostu ortam sunması nedeniyle ajanslar ve bireysel geliştiriciler tarafından sıkça tercih edilir.
Bu rehberde Plesk’in Linux sunucuya nasıl kurulacağını adım adım anlatıyoruz.
Kurulum Adımları
1. Sunucuya SSH ile Bağlanın
Ubuntu/Debian:
3. Plesk Kurulum Script'ini İndirin ve Başlatın
Bu komut, Plesk’i otomatik olarak indirip kuracaktır. Kurulum sırasında Plesk panelinin hangi bileşenlerle kurulacağını seçebilirsiniz (örn. WordPress Toolkit, NGINX, Postfix, vb.)
İsteğe bağlı olarak "web hosting için önerilen" seçeneği tercih edebilirsiniz.
Kurulum tamamlandığında Plesk paneline tarayıcı üzerinden aşağıdaki bağlantıyla erişebilirsiniz:
Plesk, 14 günlük deneme lisansı ile kurulabilir. Uzun vadeli kullanım için plesk.com üzerinden lisans satın alabilirsiniz. Alternatif olarak bazı VPS sağlayıcıları (örn. DigitalOcean, Hetzner) Plesk lisansını entegre şekilde sunar.
Ekstra: Otomatik Kurulum Script’i (İleri Düzey)
Yukarıdaki tek satırlık komutla tüm süreci otomatikleştirebilirsiniz. Daha fazla özelleştirme için Plesk Kurulum Dokümantasyonu adresini ziyaret edebilirsiniz.
Bu rehberde Plesk’in Linux sunucuya nasıl kurulacağını adım adım anlatıyoruz.
Plesk Kurulumu İçin Sistem Gereksinimleri
Kaynak | Minimum | Önerilen |
---|---|---|
RAM | 1 GB | 2 GB veya daha fazlası |
Disk Alanı | 10 GB | 20 GB+ SSD |
İşletim Sistemi | AlmaLinux, Debian, Ubuntu | AlmaLinux 8/9 önerilir |
Kullanıcı Yetkisi | root erişimi | root erişimi |

1. Sunucuya SSH ile Bağlanın
Kod:
ssh root@sunucu-ip-adresi
2. Sunucu Güncellemelerini Alın
AlmaLinux/CentOS:
Kod:
dnf update -y
Ubuntu/Debian:
Kod:
apt update && apt upgrade -y
3. Plesk Kurulum Script'ini İndirin ve Başlatın
Kod:
sh <(curl https://autoinstall.plesk.com/one-click-installer)
Bu komut, Plesk’i otomatik olarak indirip kuracaktır. Kurulum sırasında Plesk panelinin hangi bileşenlerle kurulacağını seçebilirsiniz (örn. WordPress Toolkit, NGINX, Postfix, vb.)
İsteğe bağlı olarak "web hosting için önerilen" seçeneği tercih edebilirsiniz.
Kurulum Sonrası Panele Erişim
Kurulum tamamlandığında Plesk paneline tarayıcı üzerinden aşağıdaki bağlantıyla erişebilirsiniz:
Kod:
https://sunucu-ip-adresi:8443
- Kullanıcı Adı: root
- Şifre: Sunucunun root şifresi
Deneme Lisansı ve Ücretli Sürümler
Plesk, 14 günlük deneme lisansı ile kurulabilir. Uzun vadeli kullanım için plesk.com üzerinden lisans satın alabilirsiniz. Alternatif olarak bazı VPS sağlayıcıları (örn. DigitalOcean, Hetzner) Plesk lisansını entegre şekilde sunar.
Güvenlik İpuçları
- Sunucunuza firewall kurun (örn. firewalld veya ufw).
- SSH portunu değiştirin.
- Fail2Ban ve Let's Encrypt gibi güvenlik araçlarını Plesk üzerinden aktif edin.
- Admin paneline güçlü bir parola belirleyin.

Kod:
curl https://autoinstall.plesk.com/one-click-installer | bash
Yukarıdaki tek satırlık komutla tüm süreci otomatikleştirebilirsiniz. Daha fazla özelleştirme için Plesk Kurulum Dokümantasyonu adresini ziyaret edebilirsiniz.